Idag när jag promenerade genom Porsön tillsammans med Lars, berättade jag för honom att det finns planer på rusta upp Porsö centrum. Igen. Bland annat finns det ett förslag att skapa ytterligare en s.k mötesplats, där folk kan sitta på soffor och umgås, den s.k soltrappan.
Då sa Lars, att problemet med arkitekter är att deras ritningar och skisser, alltid visar sommar. Alltså när det är varmt och skönt och ljust. Dessutom finns det ofta massor av folk på skisserna vilket ju alltid ser trevligt ut. Och han har helt rätt.
Så här ser nämligen ritningen ut för den s.k soltrappan som ska byggas i Porsö centrum.

Skiss på ny mötesplats Porsö centrum

Men i verkligheten är det ju vinter, mörkt och djupsnö halva året här uppe i norr och det låtsas inte arkitekterna om. Det är ju betydligt svårare att rita en soltrappa för Porsön i december, då det är mörkt , 20 grader kallt och snön ligger överallt. Dessutom, när det gäller Porsön som är ett universitetsområde, så är det folkrikt på vintern men på sommaren åker studenterna härifrån och det blir nästan folktomt även på Ica.

Förra gången Porsö centrum skulle rustas upp, det var 2020, då byggdes också en s.k mötesplats, som ligger mellan skolan och gamla fritidsgården. Det är några fasta soffor och bord, där arkitekterna tänkt att vi porsöbor ska sitta och umgås, ungefär som folk gör på andra ställen t.ex på södermalm i Stockholm.
Så ikväll gick jag förbi mötesplatsen på väg till affären. Och den var naturligtvis översnöad, precis som den varit hela vintern. Och oanvänd är den inte bara nu, utan tyvärr också på sommaren.

Nuvarande mötesplats Porsön, invigd 2020

Ja, klaga kan man ju alltid, men Sven, vad ska man göra då?

Kanske inse att det hade varit bättre att gamla fritidsgårdens lokaler blivit en mötesplats, sammankopplat med biblioteket. Där folk kunde sitta inne och läsa tidningar.
Därinne slipper man i alla fall att sitta i en snödriva större delen av året.