Jag har de senaste åren medverkat i radioprogrammet ”Tankar för dagen” som sänds i P1.

Här har jag samlat mina program så att Du kan lyssna på dem vid tillfälle. Senaste avsnittet ligger först.

https://www.facebook.com/sven.teglund

31. Lätt på foten

Min mamma sa ofta att “tiden är som att åka spark på ishalka i utförsbacke”. Med det menade hon att tiden går så fort. Men kanske är det vi människor som har sån brådska att vi hellre åker den där sparken utför, än att vi tar det lite lugnare.

30. Biverkningar

Tråkigt nog finns det alltid biverkningar av mediciner. På min lilla, lilla tablett så räknade jag till 45 olika biverkningar, vanliga eller mindre vanliga. Av alla dessa fick jag känningar av 11 stycken.

29. Sömnen

Jag har svårt att förstå att jag sovit en tredjedel av mitt liv. I drygt 22 år har jag hittills legat i en säng, helt frånvarande från den omgivande världen.

28. AI och politiken

 Jag misstänker att ledande politiker är styrda av en speciell algoritm, som kallas “mediaträning”, det vill säga en särskild maskininlärning, som gör att de inte längre styrs av den mänskliga hjärnan.

27. Sittplatser

Min fru och jag disponerar 35 sittplatser på två personer. De flesta stolarna står numera tomma, som markörer från en tid som flytt. När barn och barnbarn kommer hem dras fler stolar till bordet, för att sen sättas på undantag igen.

26. Tanke, känsla och handling

Jag tycker att jag under min levnadstid har märkt en stor förändring av vad som prioriteras i samhällslivet, att vi gått från tanke och förnuft till att bli allt mer känslostyrda.

25. Meningen med livet

 Jag brukar gå en promenad ibland tillsammans med min kompis Ulf. En dag frågade han mig vad som är meningen med livet. Det kändes som en svårare fråga än vanligt, så jag bad om att få betänketid.

24. Kost och konst

Det är inte så stor skillnad på kost och konst, det enda som skiljer är ett n. Men det n:et är väldigt omdiskuterat, och det finns flera skolor som står emot varandra med olika åsikter.

23. Att köpa glasögon

Expediten sa att det finns olika hyllor med bågar att välja på, i tre olika kategorier. Jag förstod genast att kategorierna bestod av ”fula bågar”, ”ordinära bågar ” och ”mycket snygga bågar”.

22. Fågelskådarna

Fågelskådare är ett mycket gästvänligt släkte. De sitter hela våren med sina tubkikare och kameror med superobjektiv och väntar på invandrare från andra länder. De åka långa sträckor bara för att få se skymten av en raritet från ett avlägset land eller lyssna på en sång som dom aldrig har hört förut. 

21. Det negativa tänkandets positiva effekter

Att positivt tänkande kan ligga bakom våra framgångar ses som en självklarhet. Det skulle inte gå att få ett jobb på en anställningsintervju, om man framhåller att man har lätt att uppfatta problem och tycker att glas är halvtomma.

20. Feedbacksamhället

 Är du nöjd Sven? Nej, jag är less på alla frågor om hur jag upplever än det ena än det andra. Jag gör väl som de flesta, låter bli att svara och slänger alla påminnelser i papperskorgen.

19. Kallprat och varma relationer

Jag brukar jämföra kallpratet med att spänta stickor när man ska göra upp eld. Stickorna får inte vara för stora för då får lågan inte fäste, men de får heller inte vara för tunna och små.

18. Resor framåt och bakåt i tiden

När jag reser någonstans, till exempel till Stockholm, är hemresan det första jag tänker på när jag kommit fram. Varifrån, exakt vilken hållplats, ska jag kliva på flygbussen när jag ska återvända hem. Och vilken tid måste jag åka för att hinna med planet tillbaka till Luleå. 

17. Andra halvlek

Min kompis Björn sa till mig att livet består av två halvlekar, precis som i en fotbollsmatch. 2 x 45 minuter och en sammanlagd längd på 90 minuter, men där minuterna består av år. Vid 45 års ålder har halva livet gått och om allt går bra så får man uppleva en halvlek till och uppnå full tid, men då är det definitivt slut.

16. Den självläkande förmågan

Det som fascinerar mig är kroppens självläkande förmåga. Redan efter några timmar har sårets yttersta lager stelnat i en skorpa som börjar kapsla in det skadade området. Dagen efter är skorpan färdig och skadan innesluten.

15. Jag har en inre röst

Jag har en inre röst, som alltid finns där i mitt huvud, en följeslagare genom livet. Ibland är den uppmuntrande, med glada tillrop och stödjande tilltal. Men ofta klandrar den mig och tidvis är den upptagen med en hel del ältande av oförrätter och motgångar.

14. Jag visste att min bror alltid fanns där.

Relationerna med syskon är ofta de längsta vi har i livet. Svens bror gick bort, plötsligt och oväntat. En händelse som väckte frågor om vad sorg egentligen är (tors 12 mars 2022)

13. Om att oroa sig för rätt saker

En repa på bilen, brottslighet eller klimatet. Det är mycket som kan väcka oro (ons 30 juni 2021)

12. Om manlig vänskap

Om retsam jargong, närhet och att vara kompisar i 30 år (tor 27 maj 2021)

11. Vem vill läsa om ett vanligt liv?

Om segelbåtens loggböcker, anteckningar i almanackan och berättelser ur livet (tor 06 maj 2021)

10. Peka finger och corona

Plötsligt satt jag i radhuset och tittade ut genom fönstret. Isolerad på uppdrag av Folkhälsomyndigheten (tor 22 apr 2021)

9. Jag är en gubbe…

och det är förkastligt! (lör 10 apr 2021)

8. Om mamma som inte längre finns

Barn har svårt att förstå ordet inte – men, kanske gäller det även vuxna? (tis 28 jul 2020)

7. Diabilder i klädkammaren

Om livet som en glipa mellan mörka evigheter, och hur den dokumenteras (ons 15 jul 2020) 

6. Digital middag med damm i hörnen

Pandemin har gett oss nya sällskapsvanor. Genom kameralinsen syns varken dammet i hörnen eller de skrynkliga byxbenen. (ons 24 jun 2020)

5. Om vanliga människor

Jag tror inte att det finns några vanliga människor, det finns bara kortare eller längre personliga avstånd (lör 01 feb 2020)

4. Att ha ett värde

Tänk bara vilken framgång det skulle vara för alla kvalitetsjämförelser om människovärdet en gång för alla kunde fastslås, uttryckt i ett enskilt matematiskt tal (lör 25 jan 2020)

3. Empati och självupptagenhet

Helst skulle jag vilja leva resten av mitt liv bara med glada, självupptagna och oempatiska människor (lör 18 jan 2020)

2. Att lyssna på varandra

Att vinna miljoner och bli rik är inget eftersträvansvärt. Det är helt enkelt för sent (lör 30 nov 2019)

1. Jag är med i ett lotteri

Att vinna miljoner och bli rik idag är inget eftersträvansvärt. Det är helt enkelt för sent (lör 09 nov 2019)