Förbisett liv

Om Ludvig Sjödins utställning på Lindbergs Galleri juni 2023

Stilleben är en kategori av motiv  inom bildkonsten där främst föremål, mat eller växter, står uppställda ofta på ett bord. Själva ordet betyder ungefär “stilla liv”. Det har varit vanligt från 1500-talet och framåt, ofta skickligt utfört. En dold symbolik har ofta funnits bakom föremålen och hur de utplacerats.

Vardagsrum

När jag besöker Lindbergs Galleri för att se Ludvig Sjödins utställning Skumrask, som pågår just nu och fram till 28 juni, tänker jag först på det klassiska stilleben-måleriet. Man skulle kunna säga att hans måleri ingår i den traditionen men med en avgörande skillnad. I Sjödins måleri verkar inte föremålen vara medvetet utplacerade för att skapa ett visst motiv med symboliska uttryck. Visserligen är det vardagsföremål som ligger på bord, hänger på en krok i hallen eller är lämnade ute i naturen men det är nog inget som konstnären medvetet konstruerat.

Istället har han valt att avbilda utsnitt ur den “verkliga” världen, där själva valet av utsnitten är konstnärens unika blick på tillvaron. Som om han går genom sin lägenhet och blicken råkar fastna på något, som alltid står där eller tillfälligt placerats av andra skäl än att skapa ett motiv. Det är alltså inte arrangerade stilleben vi ser, utan det är stilla liv som redan finns i själva verkligheten. 

Det som gör Ludvig Sjödins utställning så mäktig och fascinerande är att han på nåt sätt skapat en egen konstnärlig kategori, det vill säga, inte stilleben, utan snarare “förbisett liv”. Allt det betydelselösa som vi har runt omkring oss och som vi sett så många gånger förr, att vi inte längre ser det.

Och det som händer mig, när jag ser utsnitten ur “allas vår verklighet” som hänger på väggarna i galleriet, så kommer berättelserna till mig.

På skogsvägen

En gammal Saab står sönderslagen med avspärrningsband, och jag ser framför mig vilsna ungdomar som stulit den och kraschat den på en skogsväg. Polisen har varit dit men sen står den bara kvar där, kanske i åratal. Det slår mig att inga bilar stjäls längre, de går inte att tjuvkoppla dem som man kunde på gamla saabar.

Någonstan längs gatorna

På ett bord innanför ett fönster står salt- och pepparkar vid en gul duk och två servetter. Färdigt för en måltid för två. Och jag associerar till att dukningen är till  för en kvinna och en man, kanske på grund av salt- och pepparkarens skillnad i storlek och form. Men stämningen i målningen säger mig också att inga gäster kommer till stället längre.

Så där kan man gå runt som betraktare, och jag tror att många som besöker utställningen kommer att få liknande berättelser och reflektioner i sina huvuden.

Jag hoppas också att många kommer att upptäcka Ludvig Sjödins förmåga, att med sina speciella och nästan slumpmässiga utsnitt ur tillvaron, hjälpa oss att upptäcka våra egna “förbisedda liv”. En konst som får oss att vända blicken mot våra egna bord, bokhyllor och soppåsar, och upptäcka att personliga föremål alltid säger något viktigt om oss själva. 

Et in Arcadia ego

***

Föregående

Film om min utställning på Personagalleriet i Kalmar.

Nästa

När pigmenten ligger i öppen dager

4 kommentarer

 1. Du borde bli konstrecensent! Har läst ditt inlägg med den allra största behållning! hälsar Elisabet. (Och tycker alldeles oerhört mycket om det du visat av hans verk!)

  • Sven Teglund

   Tack Elisabet! Ja visst är det fina målningar, riktigt imponerande!
   Nackdelen med att vara konstrecensent är att man då måste skriva även om det man inte gillar. Nu kan jag skriva bara när jag verkligen tycker om det jag ser! Mycket roligare!

 2. Monica

  Vardagsrum, så här och nu. Den bokhyllan, kanske dansk i teak, i par, minnen och innehållet. Betraktar. Sen en Monstera på en liten blompall, de där i rotting med liten glasskiva.
  Tänker att jag borde sparat något men vi gav bort allt. Så fint att se här nu.

  • Sven Teglund

   Så fint att bilderna väcker dina minnen, om föremål som du också haft! Ungefär den effekten tycker jag utställningen har, dvs man ser och på nåt sätt upptäcker sitt eget liv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

© Sven Teglund