En skata satt på en gren och funderade på tillvaron

akvarell, 47×56 cm

En skata satt på en gren och funderade på tillvaron. Och den kom fram till att det mesta är väldigt krångligt. Livet tycks mest fara omkring i kringelikrokar och det är svårt att få överblick över vad som händer.

Men även om saker och ting förgrenar sig och spretar åt alla håll, så hör allt ihop på ett eller annat sätt.

Denna sommar var det uppenbart att affärslokalerna på Köpmangatan i Kalix numera står mestadels tomma. Även flera affärer i Gallerian har slagit igen. En erfarenhet som många småorter över hela Sverige fått erfara de senaste åren.

Samtidigt så investeras flera miljarder i Husums massafabrik, som numera inte producerar så mycket papper utan stora mängder kartong istället. Behovet av kartong är tydligen något som bara ökar världen över.

Så när en kalixbo beställer en vara på nätet så görs en kartong i Husum som sedan transporteras med stora tankfartyg till Kina där kartongen fylls på med rätt vara enligt beställningen, som sedan transporteras hem över haven till Sverige där Postnord eller Schenker tar vid och kör den med lastbil till Kalix – förbi de nedlagda affärerna – till ett lämpligt postombud på ICA.

Och även i Husum, trots de stora investeringarna i kartong, läggs affärer och serviceställen ned så att även husumbor kan beställa varor som både är billiga och går att returnera till Kina om det mot förmodan är av fel storlek.

Skatan funderade och frågade sig efter en stund, vem är ansvarig? Vem har bestämt att affärerna ska läggas ned och varor istället skickas på båtar och lastbilar. Var finns orsaken?

Skatan kunde inte svara på den frågan. Men den visste att allt hör ihop på något sätt. För om inte jorden träffats av en meteor för sextiofem miljoner år sedan och alla dinosaurierna dött ut, utom en art som var befjädrad, hade inte skatan heller funnits.

****

Föregående

Tallen från Nyhemsvägen 5

Nästa

En brygga

9 kommentarer

 1. Ove R

  Ja ,det tål sannerligen att fundera över.Någonstans på vägen gick det fel.Och var f-n kom all plast ifrån.Förr funderade jag på varför amerikanerna bar alla livsmedel i otympliga papperspåsar när det fanns praktiska och gratis plastpåsar med bärhandtag.Var de så pass miljömedvetna innan Trump ?Jag tillåter mig att betvivla.De har ju inte förstått vitsen med spadhandtag.

  • Sven Teglund

   Ja visst är det konstigt att de inte har handtag på spadarna! Det har vi väl haft i flera hundra år. Men de som väljer en sån som Trump kanske inte är så smarta!

 2. Eva Forsberg

  Sannerligen har människan snurrat till det för sig, och transporterna är helt enkelt för billiga! Taxera upp transportmedlen och använd pengarna till att t ex rensa upp i haven. Skatan är i vart fall oskyldig och borde slippa dylika bekymmer!

  • Sven Teglund

   Helt rätt, skatan är oskyldig (i varje fall till det här). Men vi alla människor är delaktiga på ett eller annat sätt, och bär på en gemensam skuld. I varje fall vi som lever i de rika länderna. Jag hoppas att vi kan använda skulden till något vettigt, att försöka återställa det vi förstört

 3. Dessutom är dom allra flesta kartongerna fyllda med LUFT. Såg något inslag från Halland där en långtradarchaufför berättade att det mesta han fraktade, det var just luft. Pyttesmå varor som inte väger just nånting, läggs i alldeles för stora kartonger.

  • Luften, alltså. Jag tror inte bara att den är i paketen utan också i systemet och att det är det som är felet. Där det skulle vara någon som fattar rimliga beslut är det bara luft. Eller kanske koldioxid dessutom.

   Jag grundar den slutsatsen på min jämförelse mellan det jag skickat efter från små företag som är människotäta, där innehavaren själv eller någon av hens få anställda packar, och det jag skickat efter från stora företag. Under pandemin har det ju blivit av bägge. Från de små företagen kommer varorna tätt packade i små kartonger, ofta återanvända, och insvepta i tidningspapper eller bitar av återanvänt kraftpapper. Från de stora företagen kommer de i jättelådor, insvepta i luft. Allt nytt utom luften, men även den är förpackade i ny bubbelplast.

  • Sven Teglund

   Ja så är det säkert. Och det är konstigt att frakten ofta är gratis trots att varan är billig. Förstår inte hur det går till!

 4. E-handel är av ondo.

  Sluta!

  • Sven Teglund

   Ja men kan ju tycka det, men det löser ju inga problem att säga det. För ingen kommer att göra det ändå. Det ökar ju trots allt hela tiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

© Sven Teglund