Många sittplatser har det blivit

Jag har verkligen varit framgångsrik i livet. I varje fall om kriteriet för framgång är hur många sittplatser man lyckats skaffa sig. Jag och Karin har varit väldigt flitiga på den punkten.

Vi äger ett radhus på Porsön med två våningar och en stuga i Ryssbält inklusive sovstuga och bastu.

I radhuset har vi ett kök, som inte är så stort men det är i varje fall fyra sittplatser runt bordet, och man kan också sätta en extra stol på ena änden. Fem platser alltså, men jag brukar oftast sitta på samma plats jämt. Om jag vill kan jag sätta mig var som helst, såvida inte Karin sitter där.

I vardagsrummet har vi en hörnsoffa, den är stor och rymmer sex normalviktiga personer. Så länge vi hade tonåringar hemma så kunde den rymma minst åtta personer, men numera är det bara jag som sitter eller ligger i den. Karin har en egen fåtölj i rummet, där hon arbetar med sina broderier samtidigt som hon tittar på teven. Så sammanlagt sju platser i vardagsrummet kan vi säga.

Sen har vi ett matrum där vi äter när vi har gäster, och det finns sex platser plus en på var sin ände av bordet, så åtta kan äta där samtidigt. Efter coronan så står rummet tomt i stort sett, eftersom vi inte längre bjuder hem någon. Men det kan ändra sig om nåt år, vem vet. Karin och jag äter i och för sig där någon fredagskväll ibland för att det ska kännas lite roligare.

Förutom en kontorsstol finns också en läsfåtölj här, så två platser kan vi säga.

På nedre botten har vi också ett sovrum, som vi fortfarande kallar Lars rum. Där finns mitt skrivbord där jag sitter och skriver detta. Förutom en kontorsstol finns också en läsfåtölj här, så två platser kan vi säga.

På övervåningen finns ett allrum med en gammal kökssoffa där det ryms tre personer. Ingen sitter i den, utan oftast lägger vi tvätten där innan den ska vikas och läggas in i garderoberna. Jo, det var så sant, Sickan brukar ligga och sova i soffan ibland.

Sedan har Karin sitt arbetsrum på övervåningen, med en liten soffa som rymmer två personer och ett skrivbord med en stol. I mitt arbetsrum, också på andra våningen, finns en stol som jag sitter på när jag målar. I vårat sovrum finns också en stol men den lägger jag bara mina kläder på, så den räknas inte in. Hur många blev det på övervåningen då? Alltsomallt sju platser, om jag räknat rätt.

Vi har också en altan med utebord gjort av teak och med sex stolar. Två är lite trasiga men jag räknar ändå in dem, för vi ska byta ut dem snart mot nya. Det finns också ett litet bord av metall som vi har på ena sidan altanen, där finns två stolar. Sammanlagt finns alltså 8 sittplatser på altanen.

Det är ju egentligen två platser i badkaret, och den möjligheten använde vi oftare när vi var yngre

Sammanfattningsvis har vi i vårt radhus, om jag räknar med altanen, 37 sittplatser. Eller, nu glömde jag toaletten och badrummet, Det finns två toastolar, en på var sin våning, och sen ett badkar i badrummet. Det är ju egentligen två platser i badkaret, och den möjligheten använde vi oftare när vi var yngre. Numera så sitter vi bara en i taget i badkaret. Det är ju bäst så, det finns ju risk att halka. Så då är vi uppe i 40 sittplatser i vårt hus.

I stugan finns det ett köksbord, där ryms sex personer om vi drar ut extraskivan. Det är flitigt använt under två veckor på sommaren när barnen och barnbarnen kommer hem på semester. Sen har vi en soffa, tresits och en stol framför kaminen, det blir 10 platser. I sovstugan finns också en soffa, tresits, en fåtölj och en stol, vilket ger totalt fem platser.

Ute på gården har vi ett stort utebord som rymmer åtta platser, ett litet med två stolar och ytterligare ett litet bord med tre stolar. Sedan två bänkar som rymmer två personer var och en gammal trästol. Sammanlagt alltså 18 uteplatser som vi kan sitta på.

I bastun finns det en stor relax som rymmer fyra sittplatser och i själva bastun kan man sitta minst sex personer. Vi avrundar till 10 sittplatser i bastun totalt. Det betyder att vi har totalt 44 sittplatser i stugan om vi lägger till dasset. 44 platser i stugan plus 40 platser i radhuset, det blir sammanlagt 84 sittplatser som finns i vår ägo.

Det enda problemet som jag upplever med det hela, är att jag tyvärr bara begåvats med en ända

Tillsammans har vi skrapat ihop 84 olika sittplatser som jag när som helst kan sätta mig på. Tänk vilken enorm valfrihet!
Det enda problemet som jag upplever med det hela, är att jag tyvärr bara begåvats med en ända. Hur jag än försöker kan jag bara sitta på en stol i taget. Inte konstigt att man längtar bort ibland, så man får sitta på någon annan stol nån gång.

*****

Föregående

Tranan

Nästa

Att flyta ut i det eviga havet

5 kommentarer

 1. Solveig Eriksson

  Fantastiskt. Kan detta med behovet av sittplatser vara ett Ångermanländskt särdrag. Min far och jag gick ofta på sommarauktioner förr i tiden. Hittade han inget annat att lösa så löste han stolar. Man kan aldrig få för många stolar sa han då. Min syster har anammat behovet av att ha många av något men hon har satsat på ljuslyktor. Själv har jag gått in för tallrikar och kan nu i luleå utspisa 36 på en trerätters. I mitt torp kan jag ha utterligare 36 på middag och då har jag bara räknat mattallrikar. Dessutom tillkommer assietter, sopptallrikar och diverse efterrättsskålar plus en komplett service för 12 personer som förvaras nerpackad i ett förråd. Märkligt när jag har ett enpersoners hushåll.

 2. Sven Teglund

  Haha…ja det är märkligt! Men jag tror inte att det bara i Ångermanland som man tänker så här, det är nog ganska vanligt. Kanske har det nåt med rikedom att göra, att ju mer man skaffar sig desto svårare är det att bli nöjd? Att skaffa mer blir viktigare än att använda det man redan har. Kanske det också har något med drömmar att göra? Till varje ny sittplats, till varje ny tallrik finns kopplat nya och okända möjligheter.

 3. Inga Järpehag Nyström

  Tomma kartonger! Dom kan vara bra att ha…någon gång i framtiden. Stora , små och medelstora. Vanliga bruna till snygga färglada!
  Svämmar över snart…

  • Sven Teglund

   Ja, bra att ha många kartonger. Man kan ju förvara saker där så man får ordning.

 4. Skrattar gott åt Solveigs kommentar! Själv har jag fått pippi på assietter och har numera tappat räkningen på hur många som trängs i skåpen. Vi är två i hushållet. Det händer att katten får sin mat på någon av assietterna, mest för att jag ska känna att jag inte köpt dem i onödan 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

© Sven Teglund