Singing people together – en anti-SD manifestation

Nu när den högernationalistiska regeringen gör allt för att genomföra Sverigedemokraternas främlingsfientliga och rasistiska partiprogram och det är uppenbart att våra demokratiska värden är under attack, har det känts hopplöst. 

Vad ska jag göra för försöka motverka det hemska som händer? Att på Facebook dela artiklar som upprepar kritik mot SD från vänsterhåll, kanske är ett bra sätt, men de läses ju bara av mina vänner, som jag vet tycker samma sak. I och för sig kanske någon liberal finns på vänlistan och kan agera mot det stora sveket som skett inom det partiet. men det är tveksamt.

Så  jag har, som kanske många andra, mått dåligt sedan valet och över allt negativt som händer. En slags handlingsförlamning, och svårighet att hitta en riktning i det nya landskapet, som nu är fyllt av fascism och främlingsfientlighet.

Men så gick jag på “Singing  people together, en internationell körfestival som utspelades på Ebeneser lördagen den 29 oktober. 

“Singing people together” är en internationell körfestival som skapades av Monica Åslund, som tragiskt gick bort förra året. Det är numera föreningen Singing people together samt volontärer från Världens kör som anordnar festivalen. Inom ramen för detta har återkommande samarbete skett med sångare och musiker bl.a från Sydafrika och Haiti. Dessa hade nu kommit till Luleå och under lördagen var det workshops med den internationella kören. Där språken blandades; svenska, samiska, meänkieli, haitiska och språk från Sydafrika. Allt det som hade hänt under dagen visades på scenen samma kväll på Ebeneser.

Jag satte mig tillrätta, hade turen att få en bra plats nära scenen i den fullsatta lokalen. Köpte en öl, som jag höll i handen.  Och så satte det igång.

Sång av syskonen Kunda, samisk jojk av Anja Storelv och Astrid Tourda, musik från tornedalen av Jan Johansson och Susanne Rantatalo, Singing people från Sydafrika, Internationella kören, slagverkarna Mopou från Haiti, musiker från Göteborg under ledning av Sten Källman, m.m

Och jag blev helt tagen och rörd av det jag såg och hörde på scenen. 

Här möter vi människor från kulturer från olika delar av världen, här möter vi musik  från den samiska och tornedalska minoriteten, och här står vanliga lulebor i en salig blandning och sjunger på de olika språken. Och det slår mig, att denna kväll är den största anti-SD manifestationen som jag varit på! 

Karnevalens grundidé är ju att musiken är universell, och den kan förena människor tillsammans utan att någon behöver gå igenom ett enda språktest. Gemenskap och förståelse att vi alla hör ihop, oberoende av ras, språk eller kultur. Och det är naturligtvis därför som regeringen vill införa en svensk kulturkanon. Det handlar inte främst om att samla ett gemensamt kulturarv, utan det huvudsakliga syftet är istället att välja bort. Precis som viljan att utvisa och tvinga migranter att återvända till sina hemländer, vill man tydliggöra vad som inte passar in här. Därför kommer naturligtvis inte den samiska jojken att vara med i kulturkanonen, ej heller visor på meänkieli. 

Jag går hem efter kvällen på Ebeneser med en viss tillförsikt. Tacksam för alla de som jobbat med det här och gjort körfestivalen möjlig och därigenom hedrat Monica Åslunds minne, och den idé som hon hade, att sången kan förena oss människor.

Och jag tänker att någonstans där finns det en framtid ändå. Att fortsätta med musiken, konsten och skapandet, som alltid handlar om ett gränsöverskridande, med syftet att få människor att bättre förstå varandra.

***


Föregående

Mitt semesterprat i Öviks radio 2022

Nästa

Björn Åkerstrand släpper ny diktsamling

4 kommentarer

 1. Monet

  Alldeles oavsett hur man röstar så har jag svårt för uttryck och uppfattningar som att Sverige nu skulle ha en ”högernationaliskt regering”. Jag tror att det splittrar mer än förenar. Men håller med om musikens enande kraft…

 2. Sven Teglund

  Ja men enligt wikipedia är Sverigedemokraterna ett högernationalistiskt parti, och även om de inte direkt sitter i regeringen så är det i princip hela deras agenda som finns i Tidöavtalet.

 3. Monet

  Nej, Wikipedia beskriver inte SD som ett högernationalistiskt parti. Det är betydligt mer nyanserat än så. Jag är ingen företrädare för dem men har respekt för att en mycket stor andel av svenska folket i demokratiskt val har lagt sin röst på dem. Jag har inte läst det 60-sidiga Tidöavtalet men jag betvivlar att det i huvudsak är deras agenda som dominerar. Det är nog snarare så att många av deras tidiga kärnfrågor, i synnerhet kring invandring och integration nu har assimilerats av de flesta andra partier.

  Den nya regeringen går konsekvent ut med budskapet att ”samarbeta, inte splittra” och till man ser motsatsen tycker jag man kan undvika att måla f-n på väggen kring att ”våra demokratiska värden är under attack” och att rasism och främlingsfientlighet står högst på agendan. Jag har bott elva år i Frankrike och levt med Front National och både far och dotter Le Pen och ser en stor skillnad på hur man ser på nationalsocialism i det landet jämfört med Sverige!

 4. Sven Teglund

  Ja vi har skilda uppfattningar i den här frågan. De senaste dagarna har flera SD politiker i olika kommuner tvingats avgå pga av kopplingar till nazism. Varje dag i dagspressen finns det artiklar om Tidöavtalets utpekande av flyktingar och invandrare, som t.ex ska kunna utvisas pga ”bristande vandel”. Det är naivt att tro att den här regeringen ska ”ena landet” , tvärtom faktiskt. Här är länk till wikipedia om vilka som räknas till högernationalistiska partier, där SD finns med.
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Nationalistiskt_parti

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

© Sven Teglund