The Iceman

I dagens DN ställer Kristofer Ahlström frågan, varför blir män så besatta så fort de ska göra något. Jag tycker att det är en väldigt bra fråga och jag kan erkänna att jag själv lider av denna form av manliga fanatism. Om jag blir intresserad av ett ämne, hobby, diet, träningsform eller liknande, har jag en tendens att gå “all in”, och fördjupa mig nästan in absurdum. 

Det är ingen bra egenskap. Fanatiker och extremister kan var väldigt farliga, det ser vi i världen idag, som verkar vara allt mer fylld av galna män. Och det finns ingen brist på inspiration, det är bara att gå in på Youtube och titta, där sitter manliga nördar och berättar om sina kufiska undersökningar av tillvaron, ofta fixerade vid olika former av manlighet.

De senaste åren har jag hängt mycket på Youtube, där finns alla möjligheter att fördjupa sig i ett ämne, oberoende hur litet eller betydelselös frågan än kan vara.

En period följde jag Wim Hof, ”the Iceman”, som propagerar för att vi varje dag ska ligga en kvart i ett badkar full med is. Han har fått ett stort genomslag vilket märks på det plötsligt stora intresset för kalla bad, även i Sverige. Det gäller främst män men man kan även se kvinnor gå ner i isvakar eller kalla fjällbäckar samtidigt som de filmar för att dela på sociala medier.

Jag började bada kallt förra våren med inspiration från Wim Hof. Men när jag som bäst var på väg att dras in i Wim Hofs fanatiska följarskara, råkade jag se en intervju med honom. Nu hade han, precis som sektledare brukar, börjat ha synpunkter och veta allting, inte bara om kyla, utan om allt väsentligt i hela världen. 

Han ansåg t.ex. att pengar är av ondo, att vara rik skapar ondska och förstörelse. Så därför uppmanade han alla medlemmar att skänka bort sina pengar och istället leva i enkelhet och fattigdom. Och bäst var att ge dem direkt till honom och hans stiftelse, för då kunde ändå pengarna komma till nytta för den stora Sakens skull. Efter den intervjun avslutade jag min prenumeration på Wim Hofs videokanal.

En annan fanatiker som jag följt en period är Dr Gundry. Han har kommit på att det vi tror är nyttigt, det vill säga vissa grönsaker och frukter, egentligen är skadliga för oss. Det beror på att växterna producerar gifter, lektiner, som växterna använder för att förhindra att de ska bli uppätna. Och när vi får i oss dessa lektiner så blir vi sjuka, ja, i princip alla sjukdomar som människan kan drabbas av, beror på lektinförgiftning. 

Dr Gundry har naturligtvis gett ut flera bästsäljande böcker om sina teorier. Men så såg jag en video nyligen med honom, och då hade han lagt på sig en betydande övervikt, med både dubbelhaka och en rejäl kulmage. Det var uppenbart att han lever gott på sina försäljningssuccéer. För gott, tänkte jag och avslutade prenumerationen på hans videokanal.

Istället följer jag nu en annan guru, nämligen Dr Greger. Dr Greger förespråkar vegankost, whole-plant-based som det heter på engelska. Och han hänvisar trovärdigt till forskning som visar på den växtbaserade kostens förträfflighet. Så efter ett antal videos med honom övergick jag till att bli vegan, och har nu slutat med kött, fisk och mjölkprodukter.

En dag träffade jag Mats Wikström, konstnären som bor i Träskbrännan utanför Råneå. Han är ungefär i min ålder och verkar ha samma intresse att försöka optimera hälsan för ett långt och aktivt liv.  “Sven, äter du C-vitamin” frågade han. “Du måste äta tillskott av askorbinsyra, det är helt nödvändigt”.

Jag visste inte det, men kollade uppgiften med youtube när jag kom hem. Och mycket riktigt, de flesta av oss får i oss för lite C-vitamin och vi behöver 1-2 gr extra per dag. Under metabolismen, det vill säga förbränningen av maten, så oxiderar kroppen, det vill säga syreatomer uppträder ensamma, så kallade fria radikaler. Detta fria syre bryter sakta ner kroppen precis som när järn oxiderar och rostar. Man kan säga att åldrande egentligen handlar om att kroppen rostar.

Så nu äter jag 2 gr C-vitamin extra per dag. Tyvärr får jag springa ofta på toa, för att kissa ut rosten som omvandlats till vatten, men det kan det vara värt.

För att motverka åldrandet bör man äta antioxidanter, dvs ämnen som binder det fria syret igen, stoppar oxidationen och omvandlar det till vatten igen. Mats fick mig att förstå att C-vitamin är exceptionellt bra på att binda radikalerna. Man kan säga att det är det bästa rostskyddsmedlet som en människa kan använda i kampen mot sitt eget åldrande.

Så nu äter jag 2 gr C-vitamin extra per dag. Tyvärr får jag springa ofta på toa, för att kissa ut rosten som omvandlats till vatten, men det kan det vara värt.

Eftersom min fanatism ständigt byter riktning, kan det ibland vara jobbigt för min omgivning. Min son Lars brukar säga, “Youtube är inte bra för dig pappa”.  Och Sara, som är tillsammans med Anders, föreslog att jag aldrig borde gå in för något till 100 procent, utan bara till 70 procent. En slags light-fanatism, som kan förhindra de värsta galenskaperna. Det tyckte jag var en strålande idé, och jag har nu anammat det som min främsta livsprincip. Att nörda in sig på ett område, gå in i det med hull och hår, bli besatt, men aldrig mer än till 70 procent.

Gå in helt och fullt med allt det du gör, men bli aldrig besatt mer än till 70 procent

Det betyder att jag kan vara vegan till 70 procent, och samtidigt äta en semla med äkta grädde på de övriga 30 procenten. Jag tycker att Saras förslag var utomordentligt bra och jag önskar att fler manliga nördar och fanatiker kunde anamma denna kloka devis. Gå in helt och fullt med allt det du gör, men bli aldrig besatt mer än till 70 procent!

****