Kersti Rågfelt Strandbergs utställning på Galleri Lindberg

Kersti Rågfelt Strandberg, född i Umeå men bor i Södetälje, ställer ut akvareller och grafikobjekt på Galleri Lindberg under april månad.

När jag besöker utställningen och ser hennes färgrika och abstrakta akvareller, fylls jag av en slags vårglädje, som om ljuset som nu återvänt till Norrbotten även lyser upp och färgsätter Lindbergs galleri. Hennes färgbehandling och utnyttjandet av akvarellfärgens flödighet är enormt skickligt och skapar vackra former och färgkaskader. Och trots sitt abstrakta innehåll, kan besökarna med fantasins hjälp ”se” föremål i bilderna som påminner om det som vi kallar verkligheten.

Kersti har också den där blicken för helheten, som en konstnär intiutivt känner, när något fattas i bilden för att ge tillräcklig balans eller harmoni. Därför limmar hon ibland in färgade pappersbitar som placeras exakt på det ställe som behöver en accent eller en avslutande halvcirkel.

Att vara akvarellmålare innebär att man kan välja mellan många olika alternativa uttryck. Från detaljrika illustrationer av fåglar eller blommor, till mer flödiga avbildningar av natur och landskap till det som Kersti behärskar, det vill säga abstrakt måleri där det slutliga motivet också kan vara en överraskning för konstnären själv. Kersti undviker också det som är vanligt inom den abstrakta genren dvs att utgå från en horisontlinje, vilket alltid styr ögat mot att se ett landskap. Här är det i huvudsak runda former, och jag tycker att det känns uppfriskande på nåt sätt.

När jag pratade med Kersti vid vernissagen kommer vi naturligtvis in på själva tekniken, det brukar vara så när akvarellmålare träffas. För när man målar med vattenlöslig färg på papper, är tekniken något som är avgörande, nästan mycket mer betydelsegivande än själva motivet. Kanske beror det på att i princip alla har målat med vatttenfärger som barn, och att det finns ett inbyggt minne hos oss hur svårt det kunde vara, att få till det. Att behärska tekniken; till exempel hur färgen sugs in i papperet men ändå stannar nära ytan, så att inte lystern försvinner eller att flera lager färg på varandra ger en fin lasering, istället för att blandas för mycket och ge ett smutsigt intryck.

Att använda akvarellen på det sätt som Kersti Rågfelt Sundberg gör, kräver verkligen kunskap och erfarenhet om färgens och vattnets beteende på en sugande pappersyta. Tekniken och kombinationen av de starka klara färgerna är något som jag tycker är hennes främsta och unika förmåga som konstnär. Jag kan tänka mig att en tavla av henne på väggen därhemma, gör att man känner en puff av glädje varje gång man kliver in i rummet.

Förutom akvarellerna fylls en vägg av skarabéer, tillverkade av överblivna bitar papper från färggrafik. Enkla och fina former skapade av ett konstnär som vi ska vara glada för ställer ut i Luleå.

Jag hoppas att många tar sig tid att besöka utställningen och känna på den färgglada vårglädje som nu lyser, inte bara ute i naturen, utan också inne på Lindbergs galleri.

****

Föregående

Väninnor och vänmän

Nästa

Utställning på Persona Galleri i Kalmar 26/5-11/6

4 kommentarer

 1. Så fint du skriver om min utställning, Sven. Tack för de orden, de värmer mig gott. Och trevligt var det att språkas vid när du kom till min vernissage. Hoppas vi ses igen

  • Sven Teglund

   Tack själv Kersti, så fint att du ställer ut här så vi får ta del av din fina konst. Jag tyckte också att det var roligt med en pratstund. Och att du visade dina akvareller monterade på canvasduk och hur du gått tillväga. Den idén kommer jag att ”stjäla” och pröva på egen hand 🙂

 2. Gudrun Smith

  Jag har en äran att äga, genom åren, flera av Kerstis konstverk. Hennes skicklighet är beundrande och hennes färgval är utsökt. Jag ser alltid en liten saga i hennes tavlor. I love them.

  • Kersti

   Och jag är så glad att mina bilder får bo hemma. hos dig, och med dig, min kära kusin i Kanada❣️

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

© Sven Teglund